Volop boeken en films over bankiers tegenwoordig. Een financiële crisis zo diep als deze schreeuwt natuurlijk om duiding, maar levert ook gewoon mooie verhalen op, ziet Patrick Beijersbergen.

Vorige week zag ik The wolf of Wall Street en las ik In het Hol van de Leeuw. De film was erg grappig, maar het boek deed me meer.

The wolf of Wall Street is een hilarische film waarin een coke-snuivende oplichter totaal uit de bocht vliegt. En dat terwijl hij op zijn eerste werkdag toch echt te horen kreeg dat cocaïne onmisbaar is om op Wall Street te kunnen functioneren. Waar gebeurd allemaal.

In het hol van de leeuw is het eveneens op waargebeurde zaken gebaseerde verhaal van ING-directeur Jurgen Spelbos. Hij ontkent juist het cocaïnegebruik waarvan hij (onder meer) wordt beschuldigd. Amsterdam is geen Wall Street.

Spelbos’ arbeidsconflict is natuurlijk een gevalletje welles-nietes en dit boek is één kant van het verhaal. Maar wat In het hol van de leeuw vooral interessant maakt is het inkijkje dat wordt geboden op hoe het er in de top van een grote Nederlandse bank aan toegaat.

Keiharde machtsstrijd in de top

Het is niets minder dan een slangenkuil. Spelbos schetst de keiharde machtsstrijd in de top van de bankverzekeraar. Daarin figureren onder meer Eli Leenaars en Hans van der Noordaa, tegenwoordig nog altijd bestuursleden bij ING en hun huidige baas Ralph Hamers. Er is ook een behoorlijk dubieuze rol voor Cees Maas, destijds de financiële topman, nu met pensioen. En Jan-Willem Vink, nog altijd de hoogste jurist bij ING, komt er ook niet al te best vanaf.

Spelbos laat in zijn boek zien waardoor ieder imperium uiteindelijk instort: hoogmoed. En hoewel toenmalige bovenbaas Michel Tilmant de grootste boosdoener was, zijn er toch nog heel wat van zijn slippendragers aan het pluche blijven plakken.

Ralph Hamers zou anders zijn, die had volgens Spelbos al voor de kredietcrisis een sterke neiging de klant centraal te zetten. Michel Tilmant verbande hem daarom naar een soort bancair Siberië. Hamers benadrukte deze week bij de presentatie van de jaarcijfers weer het belang van een tevreden klant, en dat is een goede zaak. Daarnaast kondigde hij een nieuwe ontslagronde aan in Nederland.

Als het beeld ook maar een beetje klopt dat Spelbos schetst van de mensen die Hamers nu nog altijd om zich heen heeft, doet de topman van ING er waarschijnlijk goed aan bij die ontslagronde geen enkele bestuurslaag te sparen.

Patrick Beijersbergen is hoofdeconoom bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en auteur van het boek ‘Beleggen Kun je Zelf’.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl